Starterlening Roosendaal | Johan* uw makelaar

Goed nieuws voor starters! Sinds 2009 is er een Starterslening in Roosendaal beschikbaar.
De starterslening in gemeente Roosendaal biedt starters met een (gezins)inkomen tot 43.000 de mogelijkheid om een hypotheek te verkrijgen, die via de bank net niet bereikbaar is. 

U wilt voor het eerst een woning kopen? Als u een bepaalde woning op het oog heeft kunt u uw bank of hypotheekadviseur de maandelijkse lasten laten berekenen. Blijken de woonlasten te hoog voor uw inkomen? In Roosendaal is de Starterslening sinds 2014 mogelijk!

Gemeenten die de Startersregeling voeren bieden huishoudens tot een bepaalde inkomensgrens de mogelijkheid om de woonlasten van hun eerste koopwoning te verlagen. Dat gaat met behulp van een heel aantrekkelijke lening, de zogeheten Starterslening. Met deze lening kunt u in de meeste gevallen toch de woning kopen die u op het oog heeft.

Werking Starterslening

De Starterslening overbrugt het verschil tussen de totale koopsom van uw woning en het maximale bedrag dat u – op basis van uw inkomen – bij de bank kunt lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie.

De Starterslening in Roosendaal kent een rente vaste periode van 15 jaar, de looptijd is maximaal 30 jaar. De eerste drie jaar daarvan betaalt u geen rente en aflossing voor de Starterslening. Na het derde jaar gaat u wél rente en aflossing betalen als uw inkomen voldoende gestegen is. Zo niet, dan kunt u bij SVN een hertoets aanvragen en gaat u een maandlast betalen die past bij het inkomen dat u op dat moment heeft. Aan deze hertoets zijn kosten verbonden.

Totale financiering
De totale financiering van uw huis bestaat uit een normale (eerste) hypotheek en – als aanvulling daarop - de Starterslening. De (eerste) hypotheek moet een rentevaste periode hebben van minimaal 10 jaar en kunt u afsluiten bij de bank van uw keuze. De Starterslening sluit u af bij SVN. Beide leningen (eerste hypotheek + Starterslening) moeten voldoen aan de voorwaarden van de NHG. Dit houdt in dat beide leningen samen niet meer mogen bedragen dan de verwervingskosten van de woning.

Een woning mag maximaal € 225.000 kosten, inclusief verwervingskosten. Dat houdt in dat een nieuwe woning maximaal € 212,264 (v.o.n.) mag kosten, en een bestaande € 212,264 (k.k.).

Op dit moment kun je meer lenen dan de waarde van de woning. Dit is om de bijkomende kosten mee te financieren, die gemiddeld uitkomen op ongeveer 6 procent. Vanaf 2013 geldt een maximale lening van 105 procent van de waarde van de woning, deze wordt daarna jaarlijks steeds met 1 procent verlaagd worden tot je in 2018 nog maar 100 procent kan lenen.

 

Vanaf 2013 gaat de maximale lening dus stapsgewijs omlaag:

2013 : 105% van de woningwaarde

2014 : 104% van de woningwaarde

2015 : 103% van de woningwaarde

2016 : 102% van de woningwaarde

2017 : 101% van de woningwaarde

2018 : 100% van de woningwaarde

Dit betekent dat je als starter eigen geld moet hebben om een eigen woning te kunnen kopen. En niet een heel klein beetje. Een starter in 2018 die op de woningmarkt €200.000 wil lenen voor een huis met diezelfde prijs, moet €12.000 spaargeld hebben.

Meerwerk of onderhoud kan worden meegenomen in de financiering, maar telt niet (altijd) mee bij het bepalen van de hoogte van de benodigde Starterslening. Voor meer informatie kunt u surfen naar de website van Stichting Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.